Blagoslovljena voda i sol u župnoj crkvi Svetoga Duha u Novoj Biloj

DSC06751

Katolička Crkva slavi blagdan Sveta tri kralja ili blagdan Bogojavljenja.  Sveta misa služena je u u župnoj crkvi Svetoga Duha u Novoj Biloj u 8 i 11 sati.

Danas dan kada se u svim našim crkvama blagoslivlje voda i sol, nosi se kući u domove i obitelji, ovime se blagoslivljaju obitelji i imanja u svako predvečerje svetkovina i svake subote uvečer, po lijepom i starom kršćanskom običaju. Poslije navještanja Evanđelja molilo se zajednički Vjerovanje i pristupilo blagoslovu soli i vode. Potom je svećenik novoblagoslovljenom vodom i solju blagoslovio nazočne i te je nastavljeno slavljenje svete Mise.

DSC06755

Današnji blagdan se još naziva i Vodokršće, jer se na blagdan Bogojavljenja u crkvama blagoslivlja i voda. Blagoslovljena voda čuva se do idućega Vodokršća u kućama, kojom će domaćin u određene dane i po potrebi škropiti ukućane, stoku, stvari i imanje. Škropljenje je obred kojim svećenik ili biskup škropilom, a domaćin, domaćica ili drugi tko od ukućana grančicom, na primjer, hrasta, bora ili jele, prskaju blagoslovljenom vodom osobe, stvari, domove, štale, dvorišta, vrtove i sl., s namjerom da se očiste i da se od njih odagnaju demoni.

DSC06753

DSC06754

NovaBila.info

Možda Vas zanima...

Comments

comments

Morate biti prijavljeni da biste napisali komentar. Prijava