Djeca uspjela: Neće biti podjela, odluka o novoj školi u Jajcu neće biti provedena!

djecajajce

Malo tko je vjerovao u njih. Čak i oni najbliži govorili su im: čemu to, čemu da se izlažete, ali oni su uspjeli. Naime, odluka o izgradnji škole koja će raditi po bosanskom planu i programu u Jajcu neće biti provedena, dok bi od naredne školske godine u svim školama na području Kantona Središnja Bosna (KSB) trebalo da bude uređeno pitanje nacionalne grupe predmeta i preambula koje se odnosi na grb u svjedočanstvima, potvrđeno je iz Ministarstva obrazovanja, znanosti kulture i športa KSB.

Ovo faktički znači da su djeca uspjela i da su dokazali kako se treba boriti za svoju stvar. Nisu htjeli podjele, imali su podršku medija i predstavnika međunarodnih institucija i njihova borba je uspjela.

I ministrica obrazovanja Katica Čerkez potvrdila je za Nezavisne novine kako ona ima informaciju da će Odluka o novoj školi biti obustavljena.

Danas ne kriju svoje zadovoljstvo, kažu da se borba isplatila. Učenik Ivica Jukanović rekao je za BUKU kako kod njih vlada veliko veselje.

“Kako kod mene tako i kod mog tima je velika radost, ali i kod naših sugradjana” kaže on.

Njegovi utisci od čitave priče jeste da su uspjeli, da se nisu bezveze borili i da svi ali baš svi trebaju da se bore da bi postigli uspjeh. I učenik Tarik Šehić potvrdio nam je da će Odluka o školi biti obustavljena. Dugogodišnji studentski aktivist iz Jajca Samir Beharić kaže da iako još uvijek ne postoji formalna odluka o obustavljanju osnivanja škole, to je praktično riješena stvar. I sam je iznenađen kako se to dogodilo, bio je u kontaktima sa političarima iz tog grada, i nije bilo naznake da će se nešto ovakvo dogoditi.

“Ne znam uzrok promjene odluke, niti motiv, ali ovo je velika stvar. Bitna je stvar da su učenici uspjeli u svojoj namjeri, iako nisu imali podršku ni roditelja, ni profesora koji su zaista sramno šutjeli sve vrijeme, ni lokalne zajednice”

Prema njegovim informacijama Općina Jajce će “odbiti da se implementira Odluka”. Sabor Kantona ne može poništiti svoju odluku, ovo će, kaže, biti, u dogovoru sa Općinom.

“Ovo je direktna promjena Odluke Sabora Kantona i dokaz da i srednjoškolci uz jak pritisak mogu da promijene odluke političara” ističe Samir Beharić. Ova djeca svima su nam pokazala lekciju iz građanskog bunta, bravo djeco naša!

/BUKA.com/

Možda Vas zanima...

Comments

comments

Morate biti prijavljeni da biste napisali komentar. Prijava