HKC Nova Bila posjetio Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba „Bakovići“

media-share-0.02.01.b06699303c53167d259ad48b0198c839b562929cc94c1f58671b2801307cd95c-Picture

Posljednja destinacija ovoga najplemenitijega projekta Hrvatskoga kulturnog centra Nova Bila bio je Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba „Bakovići“ kojega smo posjetili 5. lipnja 2016. godine u 15 sati. Svaka destinacija je posebna, ali ova je najposebnija od svih; odisala je nostalgijom i uspomenama na protekli nastup jer upravo u tome zavodu se i rodila ova lijepa ideja Glazbene karavane.

Bili smo nošeni lijepim i bogatim iskustvom od protekloga puta pa smo tako rado pohitili opet upravo u Bakoviće. Kao na nekome hodočašću, već pri samome izlasku iz autobusa, zrak je mirisao drugačije. Izmjenjivale su se gorka tuga i magična radost. Riječi su nestale, odletjele kao ptice u šumarak koji se nadvija na dvorište zavoda. Polako, jedan po jedan, netko bojažljivo i sitnim koracima, a netko srdačno i radosno dolazili su štićenici do nas. Gledali nas u čudu, kao dar s neba ili kao anđele. Takav dojam sam imala i ne mogu mu pobjeći. Toliko iskrenih rečenica nisam čula za cijeloga života. Kako je moguće da je nekome duša na jeziku i samo je podastire preda te? To mi se pitanje vrzmalo po glavi. Mi, s ove strane, možda znamo što je to pristojno ponašanje, što je uljudno odijevanje, ali ne znamo što je to sloboda od svakog kompleksa.

Limena glazba „Lašva“ Nova Bila pod vodstvom kapelnika, profesora Josipa Popovića odsvirala je nekoliko skladbi uz koje su štićenici slobodno plesali, pljeskali, veselili se, neki su samo promatrali ali radost nisu mogli skriti. Zatim se svima obratila tajnica HKC-a Nova Bila gđa Ilijana Budimir Trupina te predstavila HKC i njegov projekat Humanitarna glazbena karavana kroz štićeničke domove u FBiH. Nakon toga je pozvala ravnatelja HKC-a gdina Dragana Đidu da uruči dar ovome zavodu, a to je LED televizor. Gdin Đido je pozdravio sve nazočne i rekao kako je i sam vrlo emotivno vezan uz ovaj i slične domove. Dar je uručio voditeljici Centra za socijalni rad gđi Marineli Marić Šako koja je uručila zahvalnicu HKC-u za ovu lijepu donaciju i mnogo vrjedniji susret. Zatim su program nastavile članice VS „Lašvanske dive“ HKC-a Nova Bila koje su pod dirigentskom palicom profesorice Sanje Grabovac otpjevale skladbe „Tri divojke“ i „Moja diridika“. One su također jako razveselile štićenike ovoga zavoda koji su tako nezasiti pjesme i muzike. Otišli smo iz Bakovića srca puna ljubavi i radosti koja će nas danima hraniti, a naše prijatlje smo ostavili u nadi da se uskoro opet vidimo.

I na koncu ove glazbene karavane veliko hvala svim ljudima koji su bili dio ove lijepe priče. Hvala HKC-u na čelu s ravnateljem gdinom Draganom Đidom, tajnicom Ilijanom Budimir – Trupina, program managerom Anelom Križanac i pomoćnom djelatnicom Marinom Pendeš. Hvala voditeljima svih sekcija i svim njihovim članovima i hvala Federalnom ministarstvu kulture i sporta koje je podržalo ovaj, sigurni smo u to, najplemenitiji projekat. Do sljedeće karavane ostanite vedri, pozitivni i osjećajni za one koji su u potrebi.

Za NovaBila.infoAnela Križanac

Možda Vas zanima...

Comments

comments

You must be logged in to post a comment Login