Mogu li negativni bodovi zaustaviti divljanje pojedinih vozača?

MUP-KS-saobracajna-1

Divljanje pojedinih vozača po ulicama bh. gradova u proteklim je godinama odnijelo više života, ponajviše nedužnih pješaka. U BiH takvi vozači poslije nekoliko godina izađu iz zatvora i ponovo se vrate na ceste, pokazao je niz slučajeva iz proteklog perioda. 

Sistem negativnih bodova i ponovnog polaganja vozačkog ispita svojevremeno je najavljeno kao veliko rješenje problema u saobraćaju. Međutim, ovaj sustav u BiH se nije pokazao kao učinkovit. Sugovornici portala Fokus.ba iz autoškola i MUP-a KS ističu da se još uvijek mnogo mora raditi u ovoj oblasti, ali i generalno na sigurnosti saobraćaja.

Kako je za portal Fokus.ba istakao Velid Alibašić iz autoškole Coach nadležne institucije nemaju dovoljne kapacitete da sprovode dio zakona koji regulira kaznene bodove.

“Propisi su dobri, ali nisu još na pravi način zaživljeli. Zakon je predvidio u članu 225. da ukoliko vozač sakupi sedam bodova u tijeku jedne godine upućuje se na ispit iz oblasti poznavanja propisa. Ukoliko vozač sakupi 10 bodova oduzima mu se vozačka dozvola na period od jedan mjesec i upućuje se na ispit iz oblasti poznavanja propisa. Ove obavijesti šalje nadležni organ, a sam ispit i predavanja su u nadležnosti Ministarstva obrazovanja znanosti i mladih KS. Ako u roku od 24 mjeseca se ponovi još 10 bodova, dozvola se oduzima na period od 60 dana”, rekao je Alibašić za Fokus.ba.

Džemal Tinjak, koji vodi teoretsku nastavu u autoškoli LifeLine ističe da novi zakon o sigurnosti prometa od 15. veljače ove godine donosi novinu – ponovno polaganje vozačkog ispita.

“Vozač početnik, dakle onaj koji tek položi, ukoliko u naredne dvije godine sakupi četiri kaznena boda, poništava mu se vozačka dozvola i smatrat će se osobom koja nema položen vozački ispit”, kazao je Tinjak.

Iz MUP-a KS za Fokus.ba su kazali da je trenutno privremeno oduzimanje vozačke dozvole propisano samo za prekršaj alkoholisanosti vozača motornih vozila.

“U 2015. godini privremeno je oduzeto 3.880 vozačkih dozvola, a u 2016. godini 4.540 vozačkih dozvola”, naveli su iz MUP-a KS te dodali:

“Za vozače koji su počinili najteže prekršaje na putevima u BiH, pored novčane kazne i zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom propisani su i kazneni bodovi, tj. jedan ili dva kaznena boda u ovisnosti od težine počinjenog prekršaja”.

Možda Vas zanima...

Comments

comments


.

Stisnite 'lajk' i pratite portal NovaBila.info i na Facebooku.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply