Održana misa polnoćka u župnoj crkvi u Novoj Biloj

DSC051691-620x400

U crkvi Duha Svetoga u Novoj Biloj održana je sveta misa polnoćka koju je tradicionalno predvodio župnik fra Slavko Pranješ. Božićna misa okupila je veliki broj vjernika, koji su došli da s radošću proslave dolazak praznika Isusova rođenja. Misa polnoćka najavljuje dolazak Božića, koji se, prema novom računanju vremena, obilježava kao dan rođenja Isusa Krista.

U hrvatskom društvu i ovoga Božića još tražimo  pitanja siromaštva brojnih naših sugrađana, slušamo žalosne izvještaje o napuštanju domovine, s nevjericom pratimo negativne demografske pokazatelje, a, blago rečeno, zbunjeni gledamo kada se javno obezvrjeđuju naše svetinje. Božić nas sve upućuje na odgovornost, posebno na odgovornost za djecu i mlade, za naše obitelji, starije, nemoćne i bolesne, za cijelu našu domovinu Bosnu i Hercegovinu, odnosno Lašvansku dolinu. Kršćanin se ne smije ponašati kao da ga se zbivanja u svijetu ne tiču, poručio je između ostalog župnik fra Slavko.

Značenje riječi Božić kao mali Bog u kršćanstvu ima umilna značenja: blagi Bog, dobri Bog, bliski Bog – Bog dostupan i pristupačan čovjeku. Božić je dan kad je Svemogući Bog postao djetešce da nas ne prestraši i ne premaši, da nas k sebi privuče, pa je Isus zato sveprisutni i bliski Bog. Sam naziv Božić podsjeća da je blagdan Božića evanđeoska škola ljudskosti i čovječnosti pa iz njega struje odlike: pristupačnost, jednostavnost, susretljivost, povjerljivost, skromnost.

Nakon služenja svete mise, ispred crkve uslijedilo je druženje uz čaj u kuhano vino u organizaciji Frame Nova Bila.

Možda Vas zanima...

Comments

comments

Morate biti prijavljeni da biste napisali komentar. Prijava