Povijest župe Duha Svetoga Nova Bila

24361231

Župa Nova Bila relativno je mlada župa. Njezina povijest jest kratka, ali je veoma važna i dinamična.Osnovana je 25. kolovoza 1974. godine, a formirana je od rubnih dijelova župa: Guča Gora, Dolac, Bučići i Vitez. Naselja koja danas čine župu Nova Bila su: Nova Bila, Brdo, Dubrave, Gladnik, Lovići, Ograde, Podolac, Pokrajčići, Prahulje, Ričice, Stara Bila i Zabilje.

Prije same gradnje crkve bogoslužje se obavljalo u proizvoljno podignutoj zgradi. Projekt za novu crkvu načinio je arhitekt Vlado Dobrić. Kamen temeljac za novi crkvu blagoslovljen je 1975. godine, gradnja crkve i vjeronaučne dvorane započela je 1976. godine. Crkva je u bitnom dovršena 1977. godine tako da se od tada nesmetano mogla održavati sveta euharistija.

U proteklom ratu crkva i župna kuća služile su i kao bolnica, tako da su to dvije veoma važne ustanove za ovaj kraj i njegov narod djelovale pod jednim krovom. Tako je već od 13. prosinca. 1992. godine zajedno s liječnicima i fratrima osnovana franjevačka bolnica „Dr. fra Mato Nikolić“. Ovdje je važno spomenuti kako velike zasluge za osnivanje ove bolnice pripadaju pokojnome fra Franji Grebenaru tadašnjem župniku ove župe.

Zahvaljujući donaciji Republike Hrvatske kao i drugim dobrim ljudima, 1999. godine u Novoj Biloj završena je izgradnja nove bolnice  pod nazivom Hrvatska bolnica „Dr. fra Mato Nikolić“. Iako nosi naziv „Hrvatska“ ova bolnica otvorena je za sve pacijente bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost. Bitno za spomenuti kako se svake subote u 15:30 u bolnici održava sveta misa na kojoj sudjeluju pacijenti i djelatnici bolnice katoličke vjeroispovjesti.

U neposrednoj blizini bolnice nalazi se i Dom za stare osobe „Otac Kristofor“ koji je otvoren 2000. godine. Dom su punih deset godina vodile sestre franjevke bolničarke Isusa Nazarećanina. Sestre službeno odlaze 13. prosinca 2009. godine i od tada Dom je u vlasništvu Franjevačke provincije Bosne Srebrene. Sveta misa se u Domu održava redovito svake subote u 17 sati.

Nakon završetka rata crkvi u Novoj Biloj vraćena je prvotna funkcija, te je uslijedila obnova i uređenje njezine unutrašnjosti. Na crkvi je urađena fasada, postavljeni su novi vitraji koje je radio umjetnik Đuro Seder, a simboliziraju navještaj života: Navještaj Zahariji, Navješatj Mariji, Prikazanje Ivanovo i Prikazanje Isusovo u hramu. Oni su pokazatelji svih patnji koje je ova župa preživljela u proteklom ratu. Iznad vitraja se nalaze križići koje je radio arhitekt Zlatko Ugljan i oni simboliziraju zvjezdano nebo i čuvari su uspomena na sve poginule u ratu.

Tijekom 1999. i 2000. godine prema projektu akademskog kipara i slikara Zdenka Jurišića iz Novog Travnika, crkveni toranj je produžen za desetak metara.

Kasnije je uslijedilo postupno uređivanje interijera crkve (pod, strop, klupe). Godine 1986. kipar Zdenko Grgić izradio je Raspelo (korpus bez križa, hrastovina, v. 420 cm), a uskoro su izvedena dva vitraila po nacrtima istoga umjetnika.

Svakako vrijedna spomena je i filijalna crkva u Zabilju čija je izgradnja dovršena 2009. godine. Svojom bjelinom i jednostavnošću ova crkva ima samo jedan cilj, a to je približiti čovjeka ka Bogu i pomoći mu da izgradi bolji odnos sa svojim bližnjim.

Župa danas ima 1.324 obitelji te broji nešto više od četiri tisuće župljana (podaci od blagoslova obitelji). U 2016. godini 36 beba primilo je sakrament krštenja, a devet parova je sklopilo je brak. Protekle nedjelje u župoj crkvi 44 prvopričesnika primilo je sakrament Prve pričesti. Prije rata broj vjernika koji su življeli i ovoj župi bio je znatno manji, a  glavni razlog tome je doseljenje protjeranih ljudi iz župe Brajkovići i Guča Gora. 

Službu župnika danas obnaša fra Slavko Petrušić, a službu vikara fra Niko Petonjić.

© NovaBila.info

Možda Vas zanima...

Comments

comments

Morate biti prijavljeni da biste napisali komentar. Prijava

Ostavite komentar