FOTO: Proslava blagdana Male Gospe na Gospinom vrilu

35f01e44953f9ac7172d0e70bfc76ec3_XL

U travničkoj župi Ovčarevo, u svetištu koje nosi naziv Gospino Vrilo svečano je obilježen blagdan Male Gospe. Služene su dvije svete mise u 9:00 i 11:00 sati. Misna slavlja predvodio je fra Zoran Livančić, župnik župe Dolac, uz prisustvo mnogobrojnih svećenika.

Fra Livančić je u svojoj propovijedi istaknuo kako sve više ljudi žele izigravati „male Bogove“ na Zemlji, što je jedna velika opasnost i da nisu svjesni da će jednoga dana i oni stati pred pravoga Boga i morati položiti svoje životne račune. Između ostalog je i rekao kako je najljepša slika kada majka drži dijete u naručju, a upravo mi poznajemo sliku Gospe kako drži svoga sina Isusa u naručju. Fra Zoran Livančić je svečano misno slavlje završio kazavši kako se ni jedan cilj u životu ne može ostvariti bez žrtve i muke i da se toga ne smijemo bojati.

Napomenimo da je 5., 6. i 7 rujna trodnevnice predvodio tajnik provincije Bosne Srebrene fra Damir Pavić.

Blagdan Male Gospe ima svoje početke u Jeruzalemu, u 5. stoljeću. Tada je, naime, na mjestu gdje je prema predaji stajala Marijina rodna kuća, sagrađena crkva u čast svetoj Ani, Marijinoj majci. Kao spomen na ovu posvetu razvio se blagdan u čast Male Gospe: najprije na kršćanskom Istoku, a od 7. stoljeća i na Zapadu.

Iako je Mala Gospa manji blagdan, nezapovjedan, vrlo je drag puku. Toga dana mnogi hodočaste u marijanska svetišta ili barem na misu u najbližu crkvu.

Mala Gospa donosi jesen pa se u puku kaže “Gospa Mala – jesen prava!” O Maloj Gospi se lastavice skupljaju za odlazak. U puku je riječ, da ih Marija odvodi u tople krajeve, kao što ih i vraća na proljetni marijanski blagdan Blagovijest

Travnički vjesnik

Možda Vas zanima...

Comments

comments


.

Stisnite 'lajk' i pratite portal NovaBila.info i na Facebooku.

You must be logged in to post a comment Login