U Vitezu održan seminar “Žene u gospodarstvu”

24273157_363691097388602_2110942898_n

Seminar “Žene u gospodarstvu” u organizaciji Političke akademije HDZ-a BiH, Konrad Adenauer Stiftung i Zajednice Žena Kraljica Katarina Kosača, privukao je mnoge žene iz SBK-a – što je dokaz da su žene u središnjoj Bosni spremne na promijene u radu, ravnopravnosti te pokretanje i oživljavanje svojih poduzetničkih ideja. Na seminaru su sudjelovale i Novobiljanke, uspješne studentice Matea Cakalin i Antonela Bajo.

Smatram da u poslovnom svijetu i muškarci i žene dijele iste poslovne ciljeve kao i zadovoljstvo koje proizlazi iz poslovnih postignuća. Činjenica je da među ženama ima manje poduzetnika, nego među muškarcima, a situacija je takva prvenstveno zbog načina na koji društvo percipira žene u gospodarstvu, što je vjerojatno rezultat tradicionalnih predrasuda, socioloških stavova i nepovjerenja među ženama, rekla je uspješna studentica i buduća pravnica, Matea Cakalin.

Kroz predavanja i razgovor došlo se do zaključaka – iako mnogo više žena završava fakultete, mnogo veći broj muškaraca je na višim pozicijama za što možemo “okriviti” odgoj i tradiciju – zbog kojih se u našim krajevima smatra da je ženina glavna obveza biti kući i odgajati djecu ili obavljati neke manje poslove bez velike odgovornosti.

Smatram da ovakvih i sličnih seminara u našoj županiji treba biti više kako bi žene shvatile da svoje ideje i potencijale mogu implementirati, i otvoriti obrte ili poduzeća. Smatram da žene treba upoznati s pravima i olakšicama koje imaju pri otvaranju prethodno navedenog, rekla je za portal NovaBila.info Antonela Bajo.

Gospodarstvu treba što više stručnijih i kvalitetnijih ljudi bez obzira na spol, kako bi se stvorilo poticajno okruženje za njegov razvoj, zaključila je Matea.

Rad portala NovaBila.info podržali:

Stisnite ‘lajk’ i pratite portal NovaBila.info i na Facebooku.


Možda Vas zanima...

Comments

comments

Morate biti prijavljeni da biste napisali komentar. Prijava

Ostavite komentar