Zoran Bošnjak iz Kiseljaka pokušava spriječiti policiju da mu ukrade 25 maraka

zoranbosnjak

U neobičnoj situaciji našao se umirovljenik Zoran Bošnjak iz Brestovska kod Kiseljaka. Nakon što je uredno platio osiguranje svog putničkog vozila, kao i pripadajuće naknade državi, otišao je u policijsku postaju Kiseljak podići prometnu dozvolu.

Kao što se to već dogodilo mnoštvu građana, prometnu dozvolu mu nisu dali jer – nije platio sve prometne kazne.

Uvidom u registar utvrđeno je da još uvijek nije platio 25 KM kazne iz Tešnja. Ali tu je problem – ta je kazna uredno plaćena!

Nazvao je referenta za prometne prekršaje Tešanj, koji mu je rekao da nema pravo na polovično plaćanje kazne zbog „kašnjenja“.

„Ja sam kaznu platio sutra dan nakon što sam je primio. Ali oni u Tešnju računaju da je meni kazna uručena onog trenutka kad su je oni napravili. Na nalogu piše da se može platiti pola kazne osam dana nakon uručenja, i ja sam to učinio – platio sam pola kazne kako piše i to je to. Ali ovi u Tešnju to ne priznaju“ objašnjava Zoran Bošnjak.

Referent iz Tešnja je za nesporazum optužio Poštu kod koje je kazna „bila predugo“.

„Ali to nije moj problem. Ja sam je platio nakon uručenja.  Oni je moraju razdužiti u knjigovodstvu“

Ipak, referent iz Tešnja ne želi razdužiti kaznu i upućuje Bošnjaka da tuži Poštu.

„Ne pada mi na pamet vucati se po sudovima s Poštom, koja je usput rečeno, dostavila kaznu u razumnom roku. Mene samo zanima da dobijem prometnu dozvolu koju sam uredno platio. Kao i kaznu. Nisam ništa skrivio a ne daju mi prometnu dozvolu zbog koje sam sad kao zarobljenik na Brestovsku“

Bošnjak napominje da iznos uopće nije bitan, nego načelo:

„Uredno plaćam sve kazne. Nije mi nikakav problem. Ali ovo je bezobrazluk. Država se uhvatila 25 maraka na koje nemaju pravo i sada me ucjenjuju prometnom dozvolom. Tužit ću ih, jer osiguranje i ostale namete sam uredno platio – moraju mi dati prometnu.“

Na pitanje hoće li tužiti policiju Tešanj Bošnjak kaže da neće

„Neću njih. Tužit ću Policiju Kiseljak što mi ne da Prometnu dozvolu koju sam uredno platio a nek onda Policija među sobom raščišćava odnose. Ovo je van pameti da se na ovaj način krade novac.“

Slučaj Zorana Bošnjaka nije usamljen. Zbog minornog iznosa nitko se ne zamara ovakvim pričama. Ipak, već je postalo praksa da se uzimaju milijuna na „sitnim iznosima“ računajući da se građani neće žaliti nego će na kraju platiti i otići kući.

Zorana Bošnjak ima sve potvrde kada je kaznu primio i kada ju je platio. I dalje, ne žele mu rasknjižiti kaznu jer u Tešnju smatraju da je trebao znati točan trenutak kada mu je kazna tiskana izdata. Zbog svega, Bošnjak se nema kome žaliti!

Uskraćeno pravo na žalbu u ovom slučaju je kršenje ljudskih prava. Naime, Bošnjak se ne žali na samu kaznu, nego proceduru naplate. A za to bi morao tužiti policiju Tešanj što je procedura za koju jedan umirovljenik nema sredstava.

Još jedna olakotna pogodnost za državu koja godišnje, na različite načine, ubire milijune maraka na fiksnim i mobilnim radarima.

Na kraju, treba li uopće reći da je refernt iz Tešnja bio neljubazan!?

Dnevnik.ba

Možda Vas zanima...

Comments

comments


.

Stisnite 'lajk' i pratite portal NovaBila.info i na Facebooku.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply