INTERVIEW: Goran Biljaka, uspješni rukometaš iz Nove Bile

14169498_10210789460397714_1829267037_n

Nije rijedak slučaj da športaši iz Nove Bile ostvare zapažene rezultate. Nakon što smo predstavili mladog i uspješnog džudistu Davida Kolendu, koji je proglašen za najboljeg športaša općine Travnik za 2014. godinu, te Matiasa Biljaku koji nastupa za hrvatsku vaterpolo reprezentaciju, kao i uspješnog boksača Ivana Guzinu iz Novog Travnika, ovaj put ćemo predstaviti uspješnog rukometaša Gorana Biljaku koji je svoju karijeru započeo u Novoj Biloj. Nastupao je za brojne klubove u BiH te za reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

Koliko godina imate i kada ste počeli trenirati rukomet?

Imam 31 godinu, a rukometom sam se počeo baviti davne 1996. godine.

Otkud ljubav prema rukometu?

Što se tiče rukometa, mnogo mojih vršnjaka u to vrijeme je počelo trenirat, pa sam uz njih jako zavolio ovaj sport.

Sjećate li se Vašeg prvog treninga?

Sjećam se svog prvog treninga. Bilo je to na starom betonskom igralištu na mjestu današnje sportske dvorane u Novoj Biloj.  Tada je pokojni Stjepan Šimić izvršio upis u rukomet i on je i moj prvi trener.

Gdje ste počeli trenirati i u kojim ste klubovima igrali?

Počeo sam trenrati za tadašnji HRK Nova Bila, kasnije kao senior nastupao sam za: RK Borac iz  Travnika, RK Goražde, R.K Lovcen iz Cetinje, RK Sloga iz Doboja, Ass Sadd (Lebanon) i sada KH Besa Pec (Kosovo).

Koju poziciju najčešće igrate?

Igram na poziciji desnog beka ili desnog vanjskog. To je jedina pozicija koju igram u napadu.  što se tiče obrne igram na više pozicija.

Natupali ste za reprezentaciju BiH. Kakav je osjećaj nositi dres svoje države i igrati na velikim i važnim natjecanjima?

Da. Igrao sam i u reprezentaciji BiH. To je za mene jedan od najvećih trenutaka u karijeri, iako sam igrao samo nekoliko utakmica, bilo je to zaista odlično iskustvo za mene. Tada sam na okupljanju reprezentacije bio s nekim od najboljih igrača koje je reprezentacija BiH imala.

Ove sezone igrat ćete EHF kup. Što očekujete u nastavku sezone?

Što se tiče EHF kupa imamo jako teškog protivnika Duklu iz Praga. Gledali smo nekoliko njihovih utakmica i mislim da su favoriti, ali i mi imamo svoje prilike te se nadam da ćemo ih iznenaditi.  A sto se tiče prvenstva Kosova mislim da neće biti iznenađenja tj. da ćemo uzeti i kup i prvenstvo.

Kakvo je stanje u rukometnoj ligi u kojoj igrate? Možete li živjeti od rukometa?

Kosovsko prvenstvo nije na nekoj razini kvalitete, ali ima dva do tri kluba koji odskaču kvalitetom. Svakako da je K.H Besa ipak najbolji i najorganiziraniji klub na Kosovu. Od rukometa se može solidno živjeti ako je klub korektan i plaća sve dogovoreno što je u rukometu na Balkanu jako rijetko.

Koji Vam je najdraži, a tko najbolji igrač u povijesti?

Za mene najdraži igrač u povijesti je definitivno Ivano Balić, a najbolji Mikkel Hansen.

Koja Vam je najteža utakmica u karijeri?

Za mene najteža utakmica u karijeri je finale kupa Crne Gore 2008./2009. godine protiv Budućnosti iz Podgorice koju smo pobijedili 26-25. Bila je to jako teška utakmica u vreloj atmosferi na Cetinju.

Najdraža pobjeda i najteži poraz u karijeri?

Najdraža pobjeda u karijeri je pobjeda u finalu kupa BiH 2012. protiv tada odličnog Borca iz Banja Luke sa puno reprezentativaca u ekipi. A najteži poraz je poraz od RK Budućnost u finalnoj trećoj utakmici za prvaka Crne Gore.

Razmišljate li što ćete raditi kada završite s igranjem? Hoćete li postati trener ili službenik u nekom savezu?

Po završetku karijere svakako bih volio ostati uz rukomet. Za početak me najviše privlači biti trener mladih kategorija, a kasnije možda nešto i više.

© NovaBila.info | Mario Debeljak

Možda Vas zanima...

Comments

comments


.

Stisnite 'lajk' i pratite portal NovaBila.info i na Facebooku.

You must be logged in to post a comment Login