Zašto još uvijek vrijedi sastaviti vlastito računalo?

ilustracija-shutterstock-pc-racunalo-popravak-servis-tehnicar

Sastavljanje vlastitog računala u „kućnoj radinosti“ nije popularno kao ranije. Porastom prodaje prijenosnika, tableta, 2-u-1 računala i ostalih novotarija, kreativnost samograditelja je pomalo pala u drugi plan, PC-i se manje prodaju, a sve manje ljudi odlučuje se na druženje s alatom i komponentama. Ipak, samogradnja računala nije loša ideja, posebice ako puno vremena u radu ili zabavi provodite sjedeći na jednom mjestu, jer sastavljanje klasičnog PC-a može vam donijeti puno benefita, od prilagođavanja osobnim potrebama, skalabilnosti, lakše nadogradnje sve do uštede koja može biti značajna.

Prvi razlog zbog kojeg biste trebali razmisliti o sastavljanju vlastite ‘mašine’ je mogućnost odabira točno onoga što vam treba. Bilo da trebate više ili manje zahtjevan procesor, standardnu ili bržu memoriju, mjesto i konfiguraciju prostora za pohranu, jaču ili slabiju grafiku sve ovisi o vašim željama, potrebama i, dakako, financijskim mogućnostima. Jednostavno ne morate raditi kompromise koje vam postavljaju unaprijed složene konfiguracije manjih ili većih proizvođača. Želite li SSD ili kombinaciju s mehaničkim diskovima, više memorije ili jednostavno puno prilagođeniji stroj vašim potrebama (autor osobno već 15-ak godina sastavlja tiha računala za one-man audio studio) dobit ćete bolje rezultate nego s gotovim rješenjima.

Drugi razlog za ovakav potez svakako je cijena, a taj dio jako puno ovisi o tomu koliko dobro poznajete računala i komponente. Dakako, i pretraga interneta, posebno foruma, može vam otkriti prednosti ili nedostatke pojedine komponente. No, ono što vam štedi novac je izostanak potrebe za radnom snagom, koju u ovom slučaju osobno predstavljate, ali i drugih troškova uračunatih u cijenu gotovog računala. Uostalom, pronađite određenu konfiguraciju koja vam odgovara, usporedite cijenu s onom kada sami kupujete komponente i sastavljate računalo i vidjet ćete da je ušteda moguća. Ili ćete za iste novce uzeti kvalitetnije komponente.

Još jedna od velikih prednosti kod samogradnje je dizajn. Ne morate ovisiti o strandardnom izgledu računala, na izbor imate puno raznih kućišta, a možete i sami, ako to znate, izraditi kućište kombinirajući predmete i elemente starog kućišta. Ako dosad niste vidjeli kako to izgleda probajte na internetu potražiti kako izgledaju PC-i za koje su autori sami slagali kućišta od raznih dijelova, naći ćete doista vrhunske ideje pretočene u stvarnost. Naravno, i dalje možete kupiti obično, dosadno kućište.

Svakako kod izrade vlastitog PC-a ne treba zaobići ni edukativnu komponentu. Uvijek ćete morati biti kreativni, potražiti poneki savjet i u tom procesu i saznati nešto novo. Naravno, dobro je imati kraj sebe nekoga tko ima iskustva u sastavljanju računala, to vam je dodatni plus. Ponekad ćete u neečemu pogriješiti i pritom nešto naučiti, a povremeno ćete tu školu i platiti novcem. No, slaganje PC-a nije prevelika mudrost, više je kao zanimljiva 3D slagalica. Imajte na umu da svaka komponenta može na svoje mjesto doći na samo jedan način i nemojte ih silom gurati. Isto tako, a na to posebno obratite pozornost, napajanje mora biti dobro spojeno! U protivnom biste mogli napraviti veliku štetu, čak izazvati požar.

Još jedan benefit slaganja vlastite konfiguracije je mogućnost lakše nadogradnje. Uzmete li, primjerice, veće kućište nego vam je trenutačno potrebno, imate puno prostora za buduće nadogradnje. Možete nadograđivati i gotova računala, ali u tom slučaju gubite jamstvo. Isto tako, jamstvo na pojedine komponente u pravilu je veće od onoga na cijelo računalo koje možete kupiti u trgovini. Ponekad se na nadogradnju možete odlučiti nakon samo par mjeseci, primjerice dodati još koji disk, memoriju i slično, a nekad ćete nakon dvije ili tri godine u isto kućište staviti potpuno novu konfiguraciju. Sve ovisi o vašim željama i mogućnostima.

/ictbusiness.info/

Možda Vas zanima...

Comments

comments


.

Stisnite 'lajk' i pratite portal NovaBila.info i na Facebooku.

You must be logged in to post a comment Login