Nakon dramatične potjere uhićen Marko Franjga – Čovo iz Novog Travnika

1000_1491477030marko_franjga

Marko Franjga (29) zvani Čovo, poznati Novotravničanin kojeg traži i Interpol, pljačkaš koji je uhićen u dramatičnoj potjeri zbog razbojništva u zeničkoj pošti, piše Faktor.ba.

On je zahvaljujući brzoj reakciji policije sustignut dok je bježao prema Novom Travniku, a danas je nakon saslušanja predat u nadležnost Županijskog tužiteljstva ZDK.

Zajedno s njim, uhićena je i Amela S. iz Novog Travnika, koja je bila s njim prilikom ove pljačke. Ona je također danas predata u nadležnost Tužiteljstvu ZDK.

Nakon što oboje budu saslušani, tužitelj će se odlučiti o daljnjim mjerama koje će protiv njih biti poduzete.

Franjga je jučer ujutro naoružan i maskiran upao u poslovnicu “BH Pošte” d.o.o. Sarajevo koja se nalazi u Sarajevskoj ulici u Zenici te od radnice, prijeteći pištoljem, tražio novac.

Ukrao 20.000 KM

Nakon što se domogao plijena, pobjegao je u pravcu Lašve. Prema neslužbenim informacijama, lopov je oteo oko 20.000 KM. Taj novac je navodno baš jučer stigao u poslovnicu, a bio je namijenjen za isplatu penzija. Koordiniranom akcijom policije u dvije županije drski razbojnik je ubrzo lociran i uhvaćen, a odmah potom i predat zeničkoj policiji na daljnje postupanje.

Franjgu inače traži Interpol jer je pobjegao prije odsluženja zatvorske kazne na koju je osuđen još u ožujku 2012. godine u Općinskom sud u Splitu. Tada mu je dosuđeno tri godine i dva mjeseca zatvora zbog pljačke nekoliko poslovnica Hrvatske pošte u Splitu. Zbog toga je za Čovom, koji je inače iz Travnika, i raspisana međunarodna Interpolova potjernica.

Zajedno sa njim splitski sud osudio je i B. B. zvanog Bole iz Jajca, koji je dobio osam mjeseci zatvora. Bole je svoje “odgulio” dok je Čovo pobjegao iz Splita i krije se pred hrvatskim pravosuđem.

Čovo i Bole osuđeni su zbog serije pljački poštanskih ureda u Splitu u martu i aprilu 2011. godine, a novac “zarađen” pljačkama trošili su na provod.

Tih su dana prije tri godine imali dobro uhodan sistem po kojem su pljačkali. Čekali bi da radnici pošte otvore svoj ured, te bi, u pravilu, iza sedam sati Čovo, maskiran i naoružan plastičnim pištoljem, upadao u poslovnice i prijeteći igračkom radnicama, koje, naravno, to nisu znale, uzimao novac. Vani bi ga u upaljenom automobilu čekao Bole spreman za brzi bijeg.

Tako su najprije početkom travnja 2011. godine “napali” poslovnicu Hrvatske pošte u Ulici gradišćanskih Hrvata, a Čovo je tad uzeo oko 35 tisuća kuna. Dvadesetak dana poslije, po istom su obrascu upali u poštanski ured u Nazorovoj ulici, odakle su izašli “bogatiji” za 38 tisuća kuna.

Prijetio mu Slavko “Udarac”

Osim te dvije zajedničke pljačke, Čovo je prije toga odradio i jednu “solo dionicu”, pa je krajem ožujka 2011. godine iz poštanske poslovnice u Šimićevoj ulici odnio oko 45 tisuća kuna. Razbojnički dvojac je uhićen koji dan prije nego što su uspjeli realizirati još jednu planiranu pljačku, i to poslovnice na Pujankama.

Sudskom presudom od Čove je oduzeto oko 114 tisuća kuna, dok je “pomagač” Bole ostao bez tri i po hiljade kuna.

Tijekom suđenja Čova se branio tvrdnjama da je na razbojništva bio prisiljen zbog prijetnji Slavke, zvanog Udarac, od kojeg je posudio 1.000 kuna. Novac nikako nije mogao vratiti zbog lihvarskih kamata pa se morao dati pljačkama jer, tvrdio je Čovo, Udarac nije imao milosti prema njemu te ga je tražio po gradu i prijetio mu da će ga likvidirati.

Možda Vas zanima...

Comments

comments

Morate biti prijavljeni da biste napisali komentar. Prijava

Ostavite komentar