Nasilnim djevojčicama iz Banje Luke prijeti i do pet godina zatvora

djevojcice

Djevojčice koje su u Banja Luci pretukle vršnjakinju mogu biti kazneno gonjene s obzirom na to da su napunile 14 godina, a kako će se postupiti u njihovom slučaju znat će se kad budu saslušane.

“Protiv svih osoba starijih od 14 godina može se pokrenuti kazneni postupak sukladno sa Zakonom o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima, a osobe mlađa od tih godina nisu kazneno odgovorna”, rekla je za “Nezavisne” Maja Đaković-Vidović, glasnogovornik Okružnog javnog tužiteljstva Banja luka.

Ona je navela da je tužitelj za maloljetnike Okružnog javnog tužiteljstva  obaviješten o događaju koji se dogodio u večernjim statima 14. listopada, kada su četiri maloljetnice fizički napale i nanijele povrede četrnaestogodišnjakinji, te je dao naputke policijskim službenicima za dalje postupanje.

“Okružno javno tužiteljstvo Banja Luka još nije zaprimilo izvješće u vezi s predmetnim kaznenim događajem. Maloljetnice će biti saslušane sukladno sa Zakonom o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u kaznenom postupku, a nakon podnošenja izvješća bit će poduzete i druge potrebne istražne radnje, te donesena odluka sukladno sa zakonom”, kaže Đaković-Vidovićeva.

Ono što je otežavajuća okolnost po maloljetne nasilnice je da se u novom Kazneno zakonu RS navodi da će onaj tko zlostavlja drugog ili prema njemu postupa na način kojim se vrijeđa ljudsko dostojanstvo biti kažnjen novčanom kaznom ili kaznom zatvora do dvije godine.

Ako to bude učinjeno primjenom sile, prijetnje ili na drugi nedozvoljen način, te bude nanesena velika bol ili teška patnja, bit će kažnjen kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Nezavisne

Možda Vas zanima...

Comments

comments

Morate biti prijavljeni da biste napisali komentar. Prijava

Ostavite komentar