SREDIŠNJA BOSNA: Besplatni udžbenici za učenike prvih razreda i socijalno ugroženu djecu

knjige

Besplatne udžbenike u novoj školskoj godini u županiji središnja Bosna dobit će učenici prvih razreda osnovnih škola, djeca romske nacionalnosti i socijalno ugroženi učenici osnovnih škola, potvrđeno je na današnjoj sjednici Vlade KSB 

Ministrica obrazovanja KSB Katica Čerkez rekla je kako će za ove namjene biti izdvojeno ukupno 287.600 KM, od čega je 58.800 maraka dodijelilo resorno federalno Ministarstvo za udžbenike učenika prvih razreda osnovnih škola.

Na upit da prokomentira probleme u pregovorima za zaključivanje kolektivnih ugovora, zbog čega su sindikati obrazovanja najavili štrajk upozorenja na početku nove školske godine, Čerkez je rekla kako prijedlog koji je ponudila Vlada ne mijenja plaće i druga primanja uposlenih u školstvu.

– Najvažnije je da plaće i druga primanja ostaju ista, a čak bi trebalo doći do povećanja plaća za sve djelatnike u osnovnom obrazovanju. Nadam se kako će sindikati prihvatiti male izmjene i popravke i potreban nam je dijalog da dođemo do zajedničkog cilja – rekla je Čerkez.

Predstavnici sindikata ranije su izjavili kako je prije dva mjeseca usuglašen Kolektivni ugovor između pregovaračkih timova, ali da je Vlada početkom ove sedmice dostavila novi prijedlog ovog ugovora, koji je za sindikate neprihvatljiv.

/FENA/

Stisnite ‘lajk’ i pratite portal NovaBila.info i na Facebooku.


Možda Vas zanima...

Comments

comments

Morate biti prijavljeni da biste napisali komentar. Prijava

Ostavite komentar