Mladi bračni par iz BiH od zarade na imanju sagradio kuću

2848e57056451554317d

O tome da mladi u BiH na selu imaju budućnost i da životnu egzistenciju mogu osigurati baveći se poljoprivrednom proizvodnjom, svjedoči primjer Elmina (28) i Danijele Velić (25) iz sela Vrše kod Sanskoga Mosta. Ovaj mladi bračni par na svome imanju uzgaja 20 muznih krava i mjesečno proizvodi oko 1000 litara mlijeka, čime se svrstava u veće proizvođače na tom području.

Osim toga, uzgajaju bikove i telad, drže kokoši i drugu perad, proizvode jaja te prerađuju mlijeko u visokokvalitetan sir koji je vrlo tražen na tržištu. Supružnici kažu kako na nekoliko desetaka hektara zemljišta koje posjeduju proizvode i vlastitu hranu za stoku, uzgajaju i žitarice te ističu kako poljoprivreda zahtijeva posvećenost i naporan rad koji se na kraju može višestruko isplatiti.

– Naš radni dan počinje u ranu zoru, kad ustajemo nahraniti stoku i perad, a zatim se posvećujemo drugim obvezama. Zimi je nešto manje posla i uglavnom se svodi na hranjenje stoke, ali u proljeće i ljeto radi se od jutra do mraka jer valja zasijati i obraditi zemlju, a potom ubirati plodove – kažu mladi poljoprivrednici.

Najveće prihode stječu od proizvodnje i prodaje sirovog mlijeka koje otkupljuje bihaćka mljekara Megle, a zahvaljujući vlastitom radu i trudu, u protekle dvije godine izgradili su potpuno novu kuću. Imaju registrirano vlastito poljoprivredno gazdinstvo, tako da su stekli pravo na subvencije i poticaje za poljoprivrednu proizvodnju.

– Od poljoprivrede se može lijepo živjeti. Naša računica je jasna – zašto ići vani raditi neki posao i živjeli na minimalcu, kad se ovdje, kod vlastite kuće, gdje si svoj na svome, može lijepo zaraditi – poručuju supružnici.

/vecernji.ba/

Možda Vas zanima...

Comments

comments

Morate biti prijavljeni da biste napisali komentar. Prijava

Ostavite komentar