Obitelj Herceglija iz Rogatice: Otrovali su nam krave jer nas ne mogu otjerati (FOTO)

herceglija_rogatica_

Nedžad Herceglija iz sela Bjelogorci kod Rogatice, čije su tri krave uginule nakon što su otrovane prošlog petka, uprkos svemu želi ostati u mjestu povratka i nastaviti živjeti od svog rada kako bi osigurao egzistenciju svojoj djeci, javlja Anadolu Agency (AA). 

Nedžad se sa suprugom Hajrom i četvero djece vratio u Rogaticu, ali je po povratku imao narušene odnose sa susjedima srpske nacionalnosti.

Prošlog petka u voćnjaku, nedaleko od kuće, njihove tri krave uginule nakon što su konzumirale umjetno gnjojivo. Herceglije vjeruju da se iza svega krije međunacionalna mržnja i susjeda koji je prije nekoliko godina kupio kuću u selu.

“Trovanje se dogodilo najvjerojatnije što nas ne mogu istjerati odavde. To vidim kao nacionalizam”, izjavio je Herceglija.

Na pitanje je li bilo nagovještaja da će do toga doći, rekao je da je dan prije trovanja njegovo dijete snimilo prijetnje susjede koja je, kako je kazao, prizivala krave da ih otruje.

”Dijete je to snimilo na 20 metara jer nije smjelo da joj priđe. Tu noć je to odradila, ili ona ili njen muž. Tužiteljstvo će valjda poduzeti mjere i istražiti tko je i što je”, rekao je Herceglija.

Uprkos napada na imovinu koja mu znači život i opstanak, Nedžad ne planira napustiti svoj dom.

”Ostajem i moji korijeni ovdje ostaju – moja žena, djeca i unučad ako Bog da”, poručio je.

Njegova kćerka Neira (19) bila je ta koja je zatekla uginule krave kako leže na njihovom imanju nedaleko od kuće. U izjavi za AA je ispričala da je po dolasku pored krava primijetila ureu, umjetno đubrivo, koje je uzrok uginuća.

Povratniku komšija otrovao krave / FOTO Facebook

”To nije naše gnojivo, već gnojivo koje su nam posuli. To je naša livada blizu njihove kuće. Prepala sam se, nisam znala što se događa”, ispričala je Neira.

Probleme sa susjedom i njenom obitelji je imala odranije a, kako je kazala, dobivala je prijetnje na putu do škole zbog čega je u ožujku ove godine napustila školovanje.

”Odozdo je šuma, a šuma nema svjedoka tako da nisam smjela i morala sam napustiti iz sigurnosnih razloga”, rekla je Neira i dodala:

”Radimo, borimo se. Gojimo svoje krave, ovce. Što god možemo radimo da imamo, da mi se mogu brat i sestra školovali kada sam morala napustiti”.

Nedžadu i njegovoj obitelji ostala je jedna krava i dvoje teladi, a dva dana od trovanja od ratnog komandanta Srebrenice Nasera Orića dobio je dvije krave.

Obitelj Herceglija danas je posjetio i potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić koji je poručio da ona zaslužuje veću pažnju koju će, obećao je, i dobiti.

“Ovo nije poruka suživota i tolerancije za koju želimo da bude poruka Rogatice i svakog drugog mjesta. U Rogatici smo od početka procesa povratka imali dobre uslove, dobre međuljudske, međususjedske, međunacionalne odnose. Ovaj incident baca sjenu na te odnose. Nadamo se da je samo jedan i da se više nikada neće ponoviti”, rekao je Salkić.

Od Herceglija je čuo da problemi sa susjedima traju već nekoliko godina, te je poručio da bi se u rješavanje problema na neki način trebala uključiti i Općina Rogatica.

Pozvao je sve građane BiH i šire da podržavaju proces povratka i ljude koji žive u povratničkim mjestima i da svi zajedno osude “one koji pokušavaju narušavati međunacionalne i međuljudske odnose”.

Salkić je prije posjete obitelji Herceglija razgovarao s načelnikom Općine Rogatica Miloradom Jagodićem i komandirom Policijske stanice. Kako je rekao, načelnik Jagodić izražava punu podršku suživotu na tom prostoru, porodici kojoj je nanijeta šteta, a koju je obećao posjetiti uskoro.

“Ohrabren sam njegovim stavom, pristupom i vjerujem da će to tako i biti. Razgovarali smo s načelnikom i o nekim ekonomskim temama. Vjerujemo da zapošljavanje i otvaranje perspektiva za ljude i na ovom prostoru može biti put k tome da ljudi imaju bolje odnose”, poručio je Salkić.

Incident u selu Bjelogorci osudili su brojni službenici među kojima i ministrica za ljudska prava Bosne i Hercegovine Semiha Borovac i njen zamjenik Predrag Jović koji su naglasili kako je poražavajuća i za svaku osudu činjenica da se i nakon više od 20 godina od okončanja rata povratnici suočavaju sa napadima, prijetnjama smrću te uništavanjem imovine, sa čime se suočava povratnička obitelj Nedžada Herceglije.

NovaBila.info
Rad portala podržali:

Stisnite ‘lajk’ i pratite portal NovaBila.info i na Facebooku.


Možda Vas zanima...

Comments

comments

Morate biti prijavljeni da biste napisali komentar. Prijava

Ostavite komentar