Prometni kolaps diljem BiH

170103003.7_xxl

Iz Županijskog javnog komunalnog poduzeća (ŽJKP) Rad za Klix.ba su rekli da je jutros u Sarajevu na terenu 20 vozila koja čiste cestu, što je nedovoljno s obzirom na slabu prohodnost čak i glavne gradske prometnice.

Zbog snijega na cesti usporeno i otežano prometa se najviše u središnjim, sjevernim i sjeverozapadnim krajevima naše zemlje. Snijeg je onemogućio normalno funkcioniranje prometa.

Protekle noći je u Bosanskoj krajini palo blizu 20 centimetara snijega, a ponegdje i nešto više. Zbog velike hladnoće, snijeg se zadržava na cesti, zbog čega se promet odvija otežano i usporeno.

Zabilježeni su zastoji ili potpuni prekidi prometa na brojnim magistralnim, regionalnim i lokalnim putevima. Na magistralnom putu M-4.2 Bihać – Cazin, u mjestu Ostrožac, zabilježeni su zastoji zbog zaustavljenih teretnih vozila.

Snijeg koji je pao u toku noći u Zenici nije izazvao veće probleme u odvijanju prometa u gradu, a zimske službe koje rade na prohodnosti prometa od jutros su na terenu.

Dežurni operativni Ministarstva unutarnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona za Klix.ba je izjavio da na području kantona nisu zabilježene saobraćajne nesreće te da se ceste za prohodnost prometa čiste prema prioritetima.

Iz BIHAMK-a ističu da su ovoga jutra svi putni pravci za sada prohodni.

Posebno otežano se prometuje na putnim pravcima: Ključ-Bosanski Petrovac-Bihać, Cazin-Velika Kladuša, Bihać-Bosanska Krupa, Drvar-Bosansko Grahovo-Livno, Kupres-Šuica, Glamoč-Mrkonjić Grad,Donji Vakuf-Travnik, Olovo-Kladanj i Tuzla-Orašje.

Poseban oprez zbog sniježnih padavina savjetuju i na dionici autoputa A-1 Kakanj-Zenica jug. Na dionicama Konjic-Mostar, Prozor-Jablanica i Tomislavgrad-Šuica cesta je klizava zbog ledene kiše. Učestali su odroni zemlje ili kamenja, a posebna pažnja se skreće vozačima na dionicama koje prolaze kroz usjeke.

Zbog prometne nezgode koja se dogodila na magistralnom putu M-16.1 Prnjavor-Banja Luka u mjestu Lišnja, na snazi je potpuna obustava prometa.

Apelira se na vozače da voze maksimalno oprezno, kao i da na put ne kreću bez zimske opreme, čije je posjedovanje zakonski obavezno za sve kategorije vozila.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) navode da će tijekom dana, padavine oslabiti i do kraja dana postupno prestati. Visina novog snijega u tijeku 24 sata bit će blizu 10 cm, na planinama i do 20 cm. Najviša dnevna temperatura od 0 do 6, na jugu od 5 do 10 stupnjeva. Poslije podne i u večernjim satima očekuje se pad temperatura zraka.

Možda Vas zanima...

Comments

comments


.

Stisnite 'lajk' i pratite portal NovaBila.info i na Facebooku.

You must be logged in to post a comment Login