Travnik jedna od omiljenih ljetnih turističkih destinacija u BiH

velikaturisticka-signalizacija-travnik-1
Bosna i Hercegovina je zemlja koja se može pohvaliti prirodnim ljepotama, povijesnim i kulturnim znamenitostima te je iz tog razloga jedna od destinacija mnogim turistima. Prema anketama koje je radila Turistička zajednica Federacije BiH, ali i Federalno ministarstvo okoliša i turizma, ono što je poglavito razlog dolaska turista u BiH, jeste da 27 posto od ukupnog broja turista dolazi u BiH zbog njezinog kulturno-povijesnog naslijeđa. Svi ostali razlozi dolaze poslije toga.
Prema izvješću Svjetske turističke organizacije (UNWTO), na listi zemalja koje su zabilježile najznačajniji rast turističkih posjeta nalazi se i Bosna i Hercegovina.

National Geographic je BiH proglasio za idealnu destinaciju za brdski biciklizam, s uređenim i označenim stazama

Prema podacima Turističke zajednice Kantona Sarajevo, najviše turista u našu zemlju dolazi iz Hrvatske, Turske, Slovenije, Srbije, Južne Koreje, Njemačke, SAD-a, Crne Gore, Kuvajta i Austrije.

Svake godine značajno se povećava i broj turista iz arapskih zemalja. Travnik, Jajce, Mostar, Bihać, gradovi su koji privlače veliku pažnju turista, međutim, većina njih se najduže zadrži u Sarajevu, koje je i ranije svrstavano među zanimljivije turističke destinacije Europe. Tako je glavni grad BiH, prema preporuci “Lonely Planeta“, priznatog turističkog vodiča, ušlo u top deset gradova na svijetu koje treba posjetiti.

Među deset najatraktivnijih ljetnih turističkih destinacija u našoj zemlji ubrajaju se Sarajevo, Mostar, Međugorje, Teslić, Neum, Tuzla, Bihać, Travnik, Banja Luka i vodopad Kravice.

/faktor.ba/

Možda Vas zanima...

Comments

comments

Morate biti prijavljeni da biste napisali komentar. Prijava