FOTO: Danas organiziran pješački pohod “Put nade” Nova Bila – Brajkovići

media-share-0.02.01.4a45218ac861cce5a429758f47fafa1e4a1a17ee461e246ef1a7529691d6816e-Picture

Danas se navršava 23 godine od stradanja Hrvata općine Travnik. U organizaciji Udruge Zora iz Brajkovića danas je preko 80 osoba sudjelovalo u pješačkom pohodu pod nazivom “Put nade”.

Lipanj 1993. godine ostat će krvavim slovima upisan u povijest župe Brajkovići koja je tada izgubila skoro sve što je imala, u materijalnom i svakom drugom smislu. Protjerani sa svojih ognjišta, Brajkovljani su izgubili 128 župljana (ubijenih i nestalih). Danas, ova župa broji nešto preko 350 stanovnika, od prijeratnih oko 6000. Armija BiH ojačana dobrovoljcima iz arapskih zemalja počinila je brojne zločine nad travničkim Hrvatima, zločine koji su i 23 godine poslije ostali nekažnjeni. Danas su, članovi i simpatizeri Udruge Zora iz Brajkovića organizirali pješački pohod “Put nade” kao sjećanje na teška protekla vremena, ali i kao nadu u bolju budućnost, budućnost koja će se boriti za pravdu i konačno kažnjavanje onih koji su stanovnike župe Brajkovići protjerali, ubijali, žive palili i klali onako kako to danas čini ISIL.

83 osobe danas su oko 7 sati krenule iz Nove Bile, tradicionalno već po drugi put. Fra Drago Pranješ udijelio je Božiji blagoslov prisutnima koji su se putem kojim su prognani uputili prema Brajkovićima, odnosno spomen obilježju Ovnak. Članovima i simpatizerima Udruge Zora pridružili su se i članovi planinarskog društva Vitez.

Tekst: Centralna.ba
Slike: Centralna.ba i NovaBila.info

Možda Vas zanima...

Comments

comments


.

Stisnite 'lajk' i pratite portal NovaBila.info i na Facebooku.

You must be logged in to post a comment Login