Sakrament svete krizme u Novoj Biloj primilio 135 krizmanika

13100738_273411406328901_8773313886892098431_n

Posebno svečano, u ozračju vjere i radosti, bilo je jučer u župi Duha Svetoga u Novoj Biloj. Naime, u istoj je jučer sakrament krizme dobilo ukupno 135 mladih kršćana. Svečano misno slavlje i podjelu sakramenta svete krizme u Novoj Biloj predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski, kardinal Vinko Puljić.

Sakrament Svete Potvrde ili Krizme je sakrament kojim krizmanik ulazi u „svijet odraslih“ u vjeri. Mladi u tim godinama nastoje ostaviti dojam zrelosti međutim nama odraslima je jako dobro poznato koliko su oni još životom neiskusni.

Riječ POTVRDA dolazi od latinske riječi confirmatio ili od temeljnog glagola firmare što znači učvrstiti, ojačati. Zato taj sakrament sv. Potvde još nazivamo FIRMA. Zovemo ga također i KRIZMA što dolazi od krizme tj. svetog ulja što ga biskup posvećuje na Veliki četvrtak, a njime se pomazuju krizmanici. Oni koji primaju ovaj sakrament nazivamo potvrđenici, krizmanici ili firmanici.

Sakramenti krštenja i potvrde zajedno sa sakramentom Euharistije čine jednu cjelinu. Ti su sakramenti dijelovi istog puta kojim svatko treba proći tko se želi potpuno pridružiti Isusu Kristu i njegovoj Crkvi. Također ove sakramente nazivamo i sakramentima uvođenja u vjeru i život kršćanske zajednice jer se za njihovo slavljenje i primanje traži poznavanje kršćanske vjere i života po vjeri. Primanjem sakramenta potvrde primamo puninu Duha Svetoga.

Možda Vas zanima...

Comments

comments


.

Stisnite 'lajk' i pratite portal NovaBila.info i na Facebooku.

You must be logged in to post a comment Login