Šminkerica na rally stazi: Ženstvenim Cliom postidjela i iskusne vozače

1000_1507035432amna-clio

Na tradicionalnom tuzlanskom reliju ove godine u četiri klase nastupila su 34 natjecatelja iz cijele Bosne i Hercegovine, a u plasmanu žena najbolja je bila Amna Husejnefendić.Ova 23-godišnja Tuzlanka koja ruši predrasude “žena i loših vozača” izazvala je burne reakcije publike kako izgledom tako i dobrom vožnjom. 

Na odmjeravanje spretnosti pojavila se sa Reanultom Cliom, ženskim “šminkerskim” automobilom koji ima trepavice na farovima te roze detalje i naljepnice. Kada pogledate takvo vozilo, nikada nećete pomisliti da za njim sjedi zaljubljenica u adrenalin i brzu vožnju. No, na stazi je druga priča.

– Kada sam došla na trku, imala sam osjećaj da su se svi pitali: “Što će ona ovdje”, ali kada sam startala, promijenili su mišljenje – kaže Amna, kojoj je ovo bila prva profesionalna trka.

Sve je krenulo prije četiri godine kada je položila vozački ispit.

– Zaljubljenik sam u brzu vožnju, motore i automobile, a i otac mi je motorista pa je “normalno” da i ja nastavim ovim putem. Doduše, motore još ne vozim. Zbog toga, ali i drugih razloga imala sam ekipu sa kojom sam se družila i sa kojima sam stalno išla na rally trke. Nagovarali su me da i ja počnem, ali tada nisam imala svoj automobil, pa nisam htjela, ipak je drugačije kada imate vlastiti i kada vozite tuđi automobil. Ali kada sam dobila Clia, odlučila sam da se prijavim i da vidim kako to sve izgleda – objašnjava.

Dan prije trke došla je na stazu te vježbala sa ostalimsudionicima.

– Ove godine bila sam jedina ženska vozačica što mi je bilo dosta čudno, jer obično budu i druge sudionice, pa sam u odmjeravanju vještina u trećoj klasi kojoj pripadam, natjecala se sa četiri muškarca. Kažu da mi je vrijeme bilo dobro, ali i da sam napravila dvije sitne greške, koje do naredne trke planiram i ispraviti. Sve je u vježbanju – govori Husejnefendić dodajući da će se za sada natjecati samo na testovima spretnosti te da će na zahtjevnije trke ići kada bude imala bolji automobil.

Itekako se razumije šta se “nalazi ispod haube” vozila, naročito od dijelova koji su joj se do sada kvarili.

– Možda se malo više razumijem u automobile od drugih žena. Imam u planu da radim neke dorade na vozilu, ali više estetske – kroz smijeh nam govori.

Priznala nam je da je imala i prometnu nezgodu te da je sa automobilom završila na krovu. Na sreću, prošla je bez ogrebotine, a prvo što je rekla kada je izašla iz vozila bilo je: “Otpale mi trepavice!”.

Ova zanimljiva Tuzlanka pored velike ljubavi ka četvertočkašima je profesionalna šminkerica i trenerica klizanja.

Comments

comments

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply