FOTO: Gospin kip iz Fatime stigao u župu Duha Svetoga u Novoj Biloj

DSC08353

Gospin kip iz Fatime stigao u župu Duha Svetoga u Novoj Biloj. Tim povodom služena je sveta misa u 18 sati u župnoj crkvi. U srijedu ćei ti rana misa u 8 sati, te pučka u 11 sati, a prije pučke mise molit će se krunica. Nakon pučke mise Gospin kip ići će u župnu crkvu u Novom Travniku.

Ove godine se obilježava stota obljetnica od početka Gospinih ukazanja u Fatimi. U tim ukazanjima Gospa je pozvala Crkvu na posvetu njezinu Srcu.
Kada je papa Pio XII, 1942. godine posvetio čitav svijet Bezgrješnom Srcu Marijinu, buktio je strašni Svjetski rat u kojem su mnogi narodi stradali, a ljudske žrtve bivale milijunske, od početka Fatimaskih ukazanja i Gospina poziva na pokoru prošlo je tek 25 godina.
Nakon Drugog svjetskog rata Papa je 1948. godine ponovno posvetio Svijet Blaženoj Djevici Mariji, a 1952. s posebnim pogledom na Rusiju i njezine narode.
Potom su se mnoge zajednice posvećivale Srcu Ma¬rijinu – redovničke, župne, sjemenišne, a tu i tamo i biskupijske.
Odaziv nije bio tako prihvaćen, barem ne u onoj mjeri koliko je snažno Marija izrazila svoj poziv za tim.
Sveti papa Ivan Pavao II. je 1979. u Czestochowi [Čenstohovi] obavio čin svečane posvete Majci Crkve, svojom osobnom posvetom preko gesla „Totus tuus!“, (Potpuno sam tvoj) posvetom domovine, čovječanstva, Europe i Rima, posvećujući na¬rode ,,savezom ljubavi” i pozivajući ih na ,,civilizaciju srca”. Godine 1984. isti je Papa obnovio posvetu cijeloga svijeta, posebno Rusije, i ujedno pozvao biskupe da takvu posvetu obave u svojim mjesnim Crkvama.
1. svibnja, u Vrhbosanskoj nadbiskupiji započela je pobožnost obilježavanja 100 godina od ukazanja Majke Božje u Fatimi. Kip koji je bio izložen kupljen je i blagoslovljen u kapelici ukazanja u Fatimi, a kovčeg u kojemu se sada nosi izrađen je prijedlogom akademskog kipara Ilije Skočibušića. Kip će svaki dan biti u drugoj župi Vrhbosanske nadbiskupije izložen na čašćenje i tako će proći kroz 155 župa.

Možda Vas zanima...

Comments

comments

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply