Gdje u stanu postaviti router?

55-5584-dlink_router_600

Vrlo često u stanu ne možemo naći pravo mjesto za naš router. Uvijek nam se čini da je u nekom kutku stana signal našeg WiFi interneta slabiji ili gotovo ne postoji. Ako ste nekad imali ovaj problem, onda znate koliko to može da bude iritantno. Ipak, postoji rješenje.

Naime, osim odgovora da se pomjerite u prostoriju u kojoj se nalazi ruter, postoje i konkretnija rješenja. Bilo da je riječ o stanu ili uredskom prostoru za WiFi  mreže obično postoje takozvane “slijepe točke”, pa je potrebno znati gdje se one nalaze, da biste ih uspješno izbjegli.

Za prijenosna računala, tablete i pametne telefone postoje aplikacije koje mogu da analiziraju WiFi  signal i na taj način vam pomognu da izbjegnete problem u internet konekciji. Jedna od opcija koja se preporučuje za Android je besplatna aplikacija WiFi Analyzer.

U slučaju da se analiza vrši prijenosnim računalom ili Windows tablet računalom besplatne opcije za analizu uključuju Wi Fi Inspector, kao i NetStumbler. Linux korisnici mogli bi da probaju LinSSID, koji je dostupan na SourceForge. iOS korisnici nisu izostavljeni iz priče, ali se ipak navodi da su neki od alata poput Network Miltimeter nepouzdani.

Nakon analize na uređajima slijedi rješavanje problema. U slučaju da problem stvaraju susjedne mreže ponekad je dovoljno promijeniti kanal koji se koristi. Ipak, češće problem stvara konstrukcija prostora, što je ujedno i veća prepreka. Jedno od jeftinijih rješenja kojima se može poboljšati signal je i instalacija boljih antena za routere ili kupovina boljih računala.

Stručnjaci su proučavali kako zidovi i određeni predmeti u prostorijama utiču na jačinu signala i zaključili da je najbolje mjesto za router središnja točka u stanu.

Premještanje routera moža može da pomogne, ipak u slučaju da debeli zidovi predstavljaju prepreku za drugu prostoriju jedino rješenje je proširenje signala korištenjem drugih routera. Za manje prostore je obično dovoljno nabaviti jedan takav uređaj, ipak trebalo bi imati na umu da će veći i zahtjevniji prostori zahtijevati instalaciju nekoliko routera.

(itportal.ba)

Možda Vas zanima...

Comments

comments

Morate biti prijavljeni da biste napisali komentar. Prijava