Prenosivi prevoditelj s kojim možete pričati s ljudima na stranim jezicima

57506bdf-2710-4d0a-b8d1-49520a0a0a64-wl-elodie-1-718x446

Svi koji su čitali ‘Vodič kroz galaksiju za autostopere’ sigurno se sjećaju ribe Babel, izmišljenog stvorenja koje se stavljalo u uho, a koje je omogućavalo vanzemaljcima svih vrsta da međusobno komuniciraju na istom jeziku, piše IFLScience. Kompanija Waverly Labs tvrdi kako je napravila upravo takav uređaj. Nazvan je Pilot a sadrži tehnologiju koja navodno može prevesti određene izgovorene jezike u jezike koje slušatelj odabere, omogućujući mu da se s lakoćom sporazumijeva na drugom, nepoznatom jeziku. Sva se tehnologija nalazi u aplikaciji, iako osobe trebaju koristiti i slušalice da bi komunicirali.

“Dok su druge pametne slušalice u sklopu nosive tehnologije dizajnirane za praćenje fitnesa ili bolje slušanje, mi smo se odlučili za premoštavanje jezične barijere”, piše na internet stranici kompanije. “Znanstvena fantastika davala mu je razna imena, ali mi ga zovemo Pilot.”

Ne zna se još točno u kojem stadiju razvoja je uređaj, jedino što je objavljeno je kratki koncept video kojeg možete pogledati na kraju članka. Ono što se zna je da će uređaj koštati između 249 i 299 dolara, iako će se od 25. svibnja moći naručiti i po manjoj cijeni u sklopu Indiegogog kampanje. U početku će obje strane trebati koristiti slušalice, a kasnije to više ne bi trebalo biti potrebno. Aplikacija bi trebala biti puštena u prodaju ovoga ljeta, a slušalica u proljeću 2017. U početku će Pilot moći prevoditi između barem četiri jezika (engleskog, francuskog, španskog i italijanskog), iako postoje planovi za dodavanje i drugih jezika u budućnosti.

Ne znamo kako to točno radi. Jasno, usluge poput Google Translatea, koji može prevoditi tekst, već postoje. Ali glasovni su prevoditelji malo kompliciraniji za napraviti, a najpoznatiji je vjerojatno Microsoftov Skype Translator. No ni on nije baš pretjerano precizan. A koliko je tačno Pilot dobar, i da li uopće radi, tek trebamo vidjeti. Sve što je firma objavila je da koristi “prevoditeljsku tehnologiju”, što god to značilo. Ali u FAQ-u na svojim stranicama objašnjavaju kako obje osobe, i ona koja govori i ona koja sluša, moraju nositi po jednu slušalicu.

“Buduće generacije slušalice biti će u stanju slušati sve što se događa oko vas, ne samo osobe s kojom pričati”, tvrdi kompanija. Tehnologija se može koristiti i samo preko smartfon aplikacije, i nije joj potrebna veza s internetom.

I na kraju, je li to uopće radi? Tko zna, ali iz Waverly Labsa tvrde kako će uskoro otkriti još detalja na svom video blogu.

Izvor

Možda Vas zanima...

Comments

comments


.

Stisnite 'lajk' i pratite portal NovaBila.info i na Facebooku.

You must be logged in to post a comment Login