[FOTO] U OŠ “Nova Bila” obilježen Svjetski dan šuma i Svjetski dan osoba s Downovim sindromom

page

Inspirirani pjesmom Dragutina Tadijanovića „Pozdrav šumi“ učenici V.a razreda OŠ “Nova Bila” su na satu hrvatskog jezika pisali poeziju o šumi i njezinoj važnosti za sve nas.

      

Moja lijepa šuma 

Moja šuma je najdivnije mjesto

u nju idem često.

Moju šumu nitko ne smije dirati

ona mora lijepo snivati.

 

Šumska staza lijepa, čista

u njoj svaki listić blista.

Dok ptice nebom lete

ona pazi da oprezno slete.

 

U njoj je rijeka čista

od sjaja i ljepote ona blista.

Svako dijete u nju mora kročit

i svoje ručice u rijeku umočit.

 

Sunce svakog dana sve jače grije,

šumsko drveće je rumenije.

Kada kiša s neba pada

lišće sa drveća opada.

Autori pjesme: Andrej Biljaka, Boris Šipić, Dora Šarić i Katarina Nevistić

Svjetski dan šuma obilježili su i na satu matematike. Istražili su kada i zašto se počeo obilježavati Svjetski dan šuma i naučili da su šume blago prirode koje moramo sačuvati i predati generacijama koje dolaze poslije nas. Svoje istraživanje pretvorili su u zadatke.

U  svijetu se 21.3. obilježava Svjetski dan šuma koji je ustanovljen 1971.godine da bi se ukazalo na značaj drveća i brojne koristi koje od njih ima čovječanstvo. Koliko godina se već obilježava Svjetski dan šuma?

Jedno stablo ispusti za godinu dana čak 250 kubičnih metara kisika. Koliko kubičnih metara kisika ispusti 51 stablo za godinu dana?


Učenici petih razreda OŠ “Nova Bila” obilježili su Svjetski dan osoba s Downovim sindromomU šarenim čarapicama, otvorenog srca i uma spremni su da istražuju i uče. Međunarodni dan osoba s Downovim sindromom obilježava se 21. ožujka.

Upravo taj datum simbolizira kako na 21. kromosomskom paru kod ovih osoba imaju tri umjesto dva kromosoma, što i uzrokuje ovaj sindrom.  Jedno od 650 novorođene djece rađa se s ovim sindromom. Može se javiti u bilo kojoj obitelji neovisno o zdravlju roditelja, ekonomskoj situaciji ili načinu života.

Cilj obilježavanja ovog dana je buđenje svijesti o važnosti podrške osobama s Downovim sindromom. Simbol Dana sindroma Down su šarene čarape, jer ih osobe s Down sindromom ne mogu upariti. Nošenjem šarenih čarapa pokazuje se podrška borbi osoba s Down sindromom da se integriraju u društvo.

Djeca s Downovim sindromom su izrazito emotivno topla, gotovo uvijek unose vedrinu u sredinu u kojoj se nađu, vrlo su tolerantna, blage naravi i potiču izrazitu naklonost sviju onih koji s njima dolaze u kontakt.

Kao i svi mi i osoba s Downovim sindromom može biti: vesela, ljuta, zabrinuta, tužna, povrijeđena, tvrdoglava, prkosna, draga, svadljiva…Ali, kada su dobre volje onda je to zarazno. Zrače ljubavlju i veseljem, pa su stoga i dobila naziv “suncokreti”.           

 /osnovabila.ba/

 

                                                                                

Možda Vas zanima...

Comments

comments

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply