Očekivana i zalužena pobjeda Hajduka na 70. rođendanu NK “Vitez”

22290332_804193983074979_1663627420_n

Proslavu 70. godišnjice Nogometnog kluba Vitez, najstarijeg  i najpopularnijeg sportskog kolektiva u ovom gradu, uveličao je najveći hrvatski klub Hajduk, koji u Vitezu pa i na širem području ima veliki broj navijača. A to se potvrdilo i na ovoj utakmici i  inače na svakom koraku boravka splitskih „Bili“ u Vitezu. Na žalost, kiša koja je nemilice lila cijeli dan, a temperatura se spustila tek na 8 stupnjeva celzijusovih, umanjila je posjetu i gledatelja je na utakmici bilo manje nego prodanih karata, oko  2.500.

No, ipak, bio je to spektakl kakav Vitežani već odavno nisu doživjeli na svom Gradskom stadionu a to treba zahvaliti, prije svega Torcidi iz Viteza, ali i pridošlim iz Kiseljaka, Busovače, Novog Travnika, Uskoplja, Fojnice, Jajca, Knina… Navijalo se za svaki donbar potez, a bilo ih je, za zalaganje i borbenost ali bez ijednog ozbiljnijeg ili opasnijeg starta s jedene ili druge strane.

Pred početak susreta na centru igrališta priređena je lijepa svečanost na kojoj su domaćini, Tihomir Matošević, Dragan Šafradin i Jozo Miškić predali prigodne darove, Monografiju NK Vitez, grb grada … predali predsjedniku Hajduka, Ivanu Kosu. Lijepu umjetničku sliku, punu simbolike i povezanosti Hajduka i NK Vitez, i Viteza i Splita predsjedniku Ivanu Kosu, predali su predstavnici viteške Torcide, Dejan Križanac i Ivan Sajević.

Utakmica je bila vrlo dobra, puna dinamike, Vitežani su igrali hrabro i dobro, a pobijedilo je  ipak kvalitetnija i bolja momčad Hajduka. Prvo gol u 45. minuti, nakon propusta u obrani Viteza postigao je Zvonimir Kožulj, drugi u 73. minuti mladi Ivan Prtajin, a treći u 80 minuti Barry Hamza.

Samoj utakmici igranoj na Gradskom stadionu po vrlo teškom terenu, po kišovitom i prohladnom vremenu, prethodilo je niz zanimljivih događanja, a kruna svega, moglo bi se i tako reći, bio je doček Hajduka u Etno selu „Čardaci“ gdje su za vrijeme boravka u Vitezu smješteni hajdukovci. Naime, u prvim večernjim satima, po vrlo lijepom i ugodnom vremenu, Hajduk je dočekalo na stotine navijača, žena  djece, cijelih obitelji obučeni u Hajdukove dresove, s Hajdukovim kapama, šalovima, s hajdukovcima su se slikali, tražili autograme… a viteška Torcida, najbrojnija i najorganiziranija Hajdukova navijačka skupina u cijeloj Bosni, priredila je veličanstven vatromet, bakljadu…, pa su, rekli su nam, hajdukovci bili iznenađeni i srdačnim dočekom i još više brojnošću svojih simpatizera. „Znali smo da će biti s ljubavlju i „vatreno“ ali ovakav doček ipak nismo očekivali“, kazao nam je Hajdukov „bombarder“, Josip Radošević.

U petak prije podne,  skupinu igrača, trenera i članova stručnog stožera i rukovodstva kluba primila je srednjobosanska županijska ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i sporta, Katica Čerkez. S njom skupa bio je i federalni parlamentarni zastupnik, Boris Marjanović, te u ime opravdano odsutnog općinskog načelnika, Tomislava Bošnjaka Matića, njegov savjetnik, Zoran Luković. Ugodnim razgovorima, razmijeni informacija, darova… prisutni su bili i predstavnici domaćina, NK Vitez, Bojan Rajković, Dragan Šafradin i Jozo  Miškić. Izaslanstvo Hajduka posjetilo je i Hrvatsku bolnicu „Dr. fra Mato Nikolić“, u Novoj Biloj, dar Republike Hrvatske srednjobosanskom hrvatskom puku i svim građanima koji na tom području žive. Primio ih je ravnatelj bolnice, primarius dr. Velimir Valjan, koji ih je upoznao s  radom i funkcioniranjem bolnice i ulogom koju je imala i još uvijek ima ova ugledna zdravstvena ustanova na opstanak i ostanak Hrvata na ovom području. Prikazan je i kratki dokumentarni film o ratnoj  Franjevačkoj bolnici , smještenoj u župnoj crkvi Svetoga Duha u Novoj Biloj, a uvaženim gostima dr. Valjan je darova foto monografiju koja nosi naziv „Svjetlost i nada – Bolnica u Novoj Biloj i Bijeli put“. Nakon bolnice u Novoj Biloj hajdukovci su sa svojim domaćinima posjetili najveće hrvatsko stratište u BiH u Domovinskom ratu, Križančevo  Selo nadomak Viteza i uz spomen-obilježje. Položili  su cvijeće, upalili svijeće i s dužnim pijetetom s poklonili žrtvama Križanćeva Sela ali i svim drugim hrvatskim žrtvama na području srednje Bosne. A hajdukovce je i tu dočekalo iznenađenje. Naime, pedesetak osnovaca iz obližnje osnovne škole „Dubravica“ po kiši, s obilježjima Hajduka dočekali su drage goste, pjevali i klicali im, na veliku radost i članova izaslanstva Hajduka. A skupa s hajdukovcima, cvijeće uz spomen obilježje poklonili su i torcidaši Viteza, a mještani Križančeva Sela Hajdukovce su prigodno darivali.

Dodajmo kako je utakmicu sudio Ilija Živković iz Orašja, a pomoćnici su mu bili, Oliver Žilić i Danijel Bojo.

Vitez: Tirić, Brekalo, Novak, Mamić, Tipurić, Šantić, Vuković, Bojo, Peko, Derić, Kari. Još su igrali: Čutahija, Livaja, Miletić, Ćosić, Miketek, Dogić, Zukić, Bajo, Vukoje, Badrov, Franjić

Hajduk: Stipica, Lopez, Ohanzdza, Radošević Kožulj, Šehić, Fomitschow, Tudor, Batarelo, Janderk,Teklić. Još su igrali: Letica, Hamza, Kosovar, Prtajin, Babou, Bašić, Šuto.

Kapetani momčadi bili su Josip Šantić i Josip Radošević.

Vitez.info | Zvonimir Čilić

Rad portala NovaBila.info podržali:

Možda Vas zanima...

Comments

comments

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply