Učenici KŠC-a „Petar Barbarić“ uživali u Deževicama

DEZ (6)

Učenici petih razreda Katoličkog školskog centra Petar Barbarić iz Travnika zajedno s nastavnicima posjetili su prvo drevni Franjevački samostan Sv. Duha u Fojnici.

Povijesno blago

Posjetitelji su ostali iznenađeni velikom zbirkom povijesnog blaga koje čuva Muzej fojničkoga samostana. Posjet su iskoristili i kako bi razgledali novootvorenu suvenirnicu. Uslijedio je obilazak središta Fojnice, uključujući i poznato lječilište Reumal. Nakon fojničkih znamenitosti učenici su s nastavnicima pošli u Deževice upoznati blaga župe Gospe Snježne poznate i po svetištu Sv. Jakova Markijskoga.

Goste je u tom živopisnom mjestu kreševske općine dočekao mjesni župnik i upravitelj svetišta don Marin Marić koji je predstavio svetište Sv. Jakova Markijskoga, kao i značajke ovog hodočasničkoga mjesta koje godišnje posjeti više od 35 000 vjernika.

U svetištu je deževički župnik posjetiteljima prenio iscrpni životopis velikoga talijanskog sveca te važnost Jakovljeve vode i spilje, čim se su gosti bili oduševljeni. Nakon boravka u svetištu Sv. Jakova Markijskoga, sljedeće odredište učenika i nastavnica KŠC-a Petar Barbarić bila je punionica vode Nevra koja se nalazi tik uz svetište.

Mnoštvo dojmova

Nakon razgledavanja Božje ljepote kušali su i zdravu i prirodnu vodu Nevre čiji su djelatnici đacima i njihovoj pratnji pokazali proces punjenja te objasnili važnost visoke kvalitete vode za ljudsko zdravlje.

Posjet Deževicama završio je boravkom u župnoj crkvi Gospe Snježne gdje je učenicima župu ukratko predstavio deževički župnik. Nakon razgledavanja glavnih znamenitosti te fojničko-kreševskog povijesnog i prirodnog bogatstva, učenici su se puni dojmova vratili u Travnik.

Fojnički samostan Duha Svetoga i Svetište Sv. Jakova Markijskog u Deževicama dio su povjesne, kulturne i vjerske ponude koja zadanjih godina postaje nezaobilazan biser mnogim putnicima, hodočasnicima, đacima i prosvjetnim djelatnicima.

Zato se s zahvalnošću može reži da ovaj dio Lepeničke doline iz dana u dan bilježi sve veći porast posjeta studenata, đaka, hodočasnika, ali i tragača za povjesnim i vjerskim blagom.

nedjelja.ba | KT

Možda Vas zanima...

Comments

comments

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply