Učenici OŠ “Nova Bila” posjetili grad heroja – Vukovar

media-share-0-02-05-b050aa2ac0a756246217c0abfd9fb40b9ab2905cfac1c64018f76306fc4e595c-Picture

S ciljem očuvanja „Sjećanje na Vukovar i Domovinski rat“, Ministarstvo branitelja Republike Hrvatske pokrenulo je projekt  Javne ustanove “Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar” – mjesto  na kojemu se na moderan, suvremen i dostojanstven način uči nove generacije o vrijednostima Domovinskog rata, mjesto koje će na  prepoznatljiv   način spojiti prošlost, sadašnjost i budućnost.

Dana 29. listopada, u sklopu navedenog projekta,  učenici  devetog  razreda  OŠ  Nova Bila, uz pratnju nastavnice Diane Smoljan , zajedno s učenicima devetih razreda iz Uskoplja  uputili su  se na dvodnevni  posjet gradu Vukovaru. Prvoga  dana učenici su posjetili dvorac Eltz, Muzej  vučedolske kulture i Memorijalni centar gdje su ih djelatnici Memorijalnog centra Domovinskog rata upoznali s vrijednostima Domovinskog rata i bitke za Vukovar, zatim  razgledali centar grada Vukovara .

Drugoga dana posjetili su mjesta posebnog pijeteta: „Mjesto sjećanja-Vukovarska bolnica 1991.“, Spomen-dom Ovčara, Vodotoranj, Masovna grobnica Ovčara i  Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata .

Tijekom svog dvodnevnog  boravka u Vukovaru učenici  devetog razreda učili su o vukovarskoj tragediji i Domovinskom ratu  te o značaju pojedinih akcija i operacija u obrani suvereniteta Republike Hrvatske,ali također  i  o bogatoj, povijesnoj i kulturnoj baštini grada Vukovara.

Učenici su  bili  smješteni u hostelu „Dubrovnik“. Večer su proveli zabavljajući se u ugodnom druženju sa svojim  novim  prijateljima.

Dvodnevni posjet Vukovaru završio je školom mira, predavanjem čiji je cilj da učenici odnesu svojim domovima poruku mira,nenasilja i tolerancije na kojima se može graditi budućnost te kvizom znanja za učenike. Učenici Osnovne škole “Nova Bila”  osvojili  su  drugo mjesto.

Više fotografija možete pogledati na web stranici škole.

Iva Šipić, IX.a i Valentina Ivančić, nastavnica

Rad portala podržali:

 

Možda Vas zanima...

Comments

comments

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply