Profesorica iz Osijeka učenicima dala zadatak koji otkriva šifru za Wi-Fi, ali postoji ‘caka’

wifisifravi

Nedavno je na Facebook stranici Iz Osijeka si ako osvanula zanimljiva fotografija koja je nasmijala mnoge.

Naime, na fotografiji se nalazi prava matematička kobasica ispisana na školskoj ploči uz napomenu da je rješenje zadatka šifra za Wi-Fi.

Na ideju da ovako učenike motivira na učenje došla je profesorica Amanda Glavaš iz Strojarske-tehničke škole Osijek.

“Često su na mobitelu i ne paze na nastavi, a više puta su me pitali da im dam šifru za internet pa sam ih na ovaj način htjela motivirati da se potrude ovo izračunati”, kaže profesorica.

Za neke učenike mlađih godina ovo je bio prilično nerješiv problem, s obzirom na to da zadatak uključuje logaritme koje još nisu obrađivali, ali otkrila nam je da su se stariji učenici zaista potrudili riješiti zadatak.

“Neki su me učenici pitali je li to prava šifra za internet i trebaju li uopće pokušavati riješiti. Rekla sam im da nije, ali da ipak pokušaju i onda mi kažu zašto rješenje ne može biti šifra za Wi-Fi. Oni koji su to otkrili bili su nagrađeni”, ispričala je profesorica.

Otkrila je da se ‘caka’ nalazi u tome da se u računu nalazi broj pi koji je iracionalan, odnosno ima beskonačno mnogo znamenki, a neki su učenici to i primijetili. Učenici se ipak na svoju nastavnicu nisu naljutili zbog ove smicalice.

“Bilo im je zanimljivo, slikali su se pokraj toga, a i trudili se pronaći rješenje. Neki su me čak upozorili da mi fali zagrada. Htjela sam im pokazati da je važno znati matematiku, da ti ona uvijek treba u životu, ako ni zbog čega drugog, onda barem da možeš doći do šifre za internet”, zaključila je.  

/index.hr/

Možda Vas zanima...

Comments

comments

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply